Home
De Therapeut
Redcord Neurac
Praktijkruimte
Contact

Wat is Redcord

Redcords is een nieuwe trainingsmethode die op dit moment vooral in de Scandinavische landen een hit is. Het begint nu ook langzaam in Nederland en België op te komen, maar is nog vrij onbekend onder fysiotherapeuten.

 

REDCORD WETENSCHAPPELIJK GEFUNDEERD

Redcord is een evidence based concept , gebouwd op wetenschappelijke principes en gefundeerd met talrijke studies en publicaties.  Diverse universiteiten en faculteiten verzekeren met nieuwe studies de verdere ontwikkeling van het concept. 

Redcord behandeling

Uit onderzoek is gebleken dat de fysische inactiviteit of pijn kan leiden tot het deactiveren van 1 of meerdere spieren. Om toch te blijven functioneren zullen andere spieren deze inactieve spieren gaan compenseren. De kans dat deze spieren overbelast raken wordt hierdoor vergroot. Wanneer een overbelasting plaats vindt heeft dit vaak tot gevolgd dat er bewegingsdysfuncties en / of pijn zal ontstaan.

Mede door het bovenstaande verhaal is het Redcord concept ontwikkeld. Bij het Redcord concept wordt er gebruik gemaakt van een aantal koorden die bepaalde spiergroepen van een lichaam ontlasten. Door verschillende oefeningen uit te voeren kunnen de inactieve spiergroepen weer geactiveerd worden. Bij alle oefeningen is alleen het eigen lichaamsgewicht de weerstand. Doordat deze spiergroepen weer gereactiveerd worden is er grote kans dat na een aantal behandelingen er al een daling van klachten is. Hierbij wordt de focus gelegd op de oorzaak van een probleem, niet enkel op de symptomen.

Binnen Redcord is een marketing achtige term geïntroduceerd die Neurac heet. Deze term Neurac staat voor NEURomuscular-ACtivation.

De achterliggende gedachte achter deze term is dat de interactie tussen hersenen, receptoren en spieren zo optimaal mogelijk moet functioneren. D.m.v training worden “weak links” in de keten terug tot een normaal functioneren gebracht. Door het toedienen van gecontroleerde, verantwoorde vibraties op de touwen veroorzaakt men extra impulsen. Op deze manier worden alle systemen zodanig geactiveerd dat de patiënt zich vaak in één behandeling in een ander (beter) bewegingspatroon bevindt.

 

De Behandeling

De behandeling start met het opzoeken van zogenaamde ‘weak links’. Dit zijn fouten in de biomechanische ketting. Deze kunnen ontstaan door een gedaalde stabiliteit, een gedaalde neuromusculaire controle een verminderde spierkracht of pijn.

Op basis van deze testen wordt er dan een behandeling of programma gestart. Dit programma bestaat uit gecontroleerde, pijnvrije oefeningen in de Redcord koorden.

Redcord is geschikt voor elke doelgroep en omdat de behandeling pijnvrij is kan deze aangepast worden aan elk niveau.

 

In het kort nog even voordelen van Redcord: 

  • Pijnvrij behandelen / trainen

  • Functioneel gericht door oefeningen met eigen lichaamsgewicht

  • Heeft altijd invloed op meerdere spieren en gewrichten

  • Stimuleert in een veilige omgeving het balancerend vermogen

  • 3 dimensionaal mobiliseren en trainen door vrijheid van beweging

  • Traploos instellen van het niveau van oefeningen

Fysio2all | KvK-nummer 60100028